Vår Kokbok -
Gulaschsoppa
Öppnar starkt med ett första inlägg redan ett par timmar
efter att bloggen är uppe. Misstänker att det kommer bli mer sporadiskt med
inlägg framöver..
Vad passar bättre än att börja med ett recept ur Barbro
Lindgren och Birgitta Andrews klassiska ”Vår kokbok”. Trodde i min enfald att
detta var den första kokbok jag fick, men ser på utgivningsdatum (21:a
upplagan) att jag kan ha köpt den tidigast år 1997. Misstänker därför att boken
plockades upp på någon bokrea i Uppsala. Mysteriet med vilken som var min första kokbok
får vänta tills ett senare tillfälle.
Hur som haver är det en svensk klassiker som gavs ut första
gången 1951. Jag hade plockat fram ett älgbogblad ur frysen varför gulaschsoppa kändes
som ett hett alternativ. Innan våren är här på riktigt gäller det att äta sig
igenom de vinterrätter man fortfarande inte har fått nog av.
I princip följde jag receptet men låg ett par timmar ”före”
och lät kött, kryddor och buljong småputtra ett par timmar i ugnen på 170
grader. Allt för att älgköttet ska hinna möra till sig lite extra. Tycker
annars att nöt eller viltsoppor/grytor lätt kan bli sega och tråkiga om inte
köttet får koka till sig ordentligt.
Gulaschsoppa
300 g nötkött
2 stora lökar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpure
1 l vatten + 1 buljongtärning
4 potatisar
Salt
1 vitlöksklyfta
Skär och haka kött och lök. Bryn och lägg i gryta. Tillsätt kryddor och
buljong. Koka (minst) 30 minuter. Tärna potatisen och koka på svag värme i grytan
i ca 15 minuter.
Drog på med ordentligt med tabasco också – aldrig fel i
soppor eller grytor!
Gulaschsoppan blev grymt god, men behövs kryddas på ordentligt. Misstänker att Vår kokbok kommer dyka upp igen i den här bloggen. Är en grymt bra basbok som jag använder flitigt när det ska laga pannkakor och andra basrätter till ungarna. Sjukt nog har pannkaksreceptet aldrig fastnat i huvudet på mig, säger mer om mig än om receptet på pannkakor?
/Spicer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar